Onderwijs

begeleiding op maat

Focus op persoonlijke

en

professionele ontwikkeling

Het onderwijs is altijd in beweging en in ontwikkeling.
Om aan alle verwachtingen te kunnen voldoen en plezier te houden in je werk,
heb je soms iemand nodig die je scherp houdt en verder helpt groeien.

Onderwijsbegeleiding Els is er voor collega’s in het onderwijs, die willen groeien op professioneel- en/of persoonlijk gebied

Basisscholen

Op alle basisscholen werken mensen met veel enthousiasme voor het onderwijs en bovenal liefde voor kinderen.

Het kan zijn dat er schoolbreed vraagstukken of doelen zijn die niet met de interne expertise opgepakt kunnen worden.
Of dat een individuele leerkracht, intern begeleider, kwaliteit coördinator of managementteam wil sparren over een verandertraject.

Het vormgeven van onderwijs dat passend is bij de visie van de school vraagt expertise en ervaring.





Leerkracht

Intern begeleider

Kwaliteitscoördinator

Bouwteam

Schoolteam

Managementteam







Advies- Begeleiding- coaching
Hoe geven wij een begeleidingstraject vorm?

We gaan met elkaar in gesprek en bespreken de vraag. Waar loop je tegenaan? Op welk gebied wil je groeien?
We kijken naar de persoonlijke kwaliteiten, talenten en vaardigheden, maar ook naar de persoonlijke ontwikkelpunten.
Het denken in oplossingen en onderkennen van de ontwikkelpunten is de basis van de begeleiding.

Eén van de leerkrachtvaardigheden is didactisch handelen. Een goede les bestaat uit een krachtige, effectieve, korte instructie. Differentiëren en hoge verwachtingen stellen aan leerlingen (en de leerkracht) is nodig om een passend aanbod te kunnen bieden. De kracht van lesgeven is de kracht van loslaten. Dat is makkelijk gezegd, maar in de praktijk niet eenvoudig.

Het pakket Didactisch handelen, laat de leerkracht ervaren waar hun kracht ligt, maar ook of er ontwikkelpunten zijn om een goede expliciete les te kunnen vormgeven. Het EDI-model (Expliciete Directe Instructie) wordt ingezet om een krachtige, effectieve en korte instructie te geven.

Ik daag je uit jouw kwaliteiten en talenten in de zetten om de ontwikkelpunten sterker te maken. Op basis van de vraag of het doel, bespreken we een traject op maat. Jouw persoonlijke ontwikkeling als leerkracht staat centraal.

Het traject bestaat uit ca. 12 begeleidingsmomenten. Na een kennismakings- en doelengesprek, maken wij een plan. Ik kom 8 keer, om de week, bij jou in de klas kijken en observeer de persoonlijke ontwikkeling. Na elke observatie bespreken wij wat er goed ging, maar ook waar je de volgende keer aan wil werken. Na het laatste bezoek evalueren wij het traject. Mocht een vervolgtraject gewenst zijn, is dit uiteraard bespreekbaar.

Pedagogisch handelen is een van de leerkrachtvaardigheden die de basis vormt van een prettig pedagogisch klimaat. Kinderen komen tot leren als zij zich gezien en gehoord voelen en merken dat zij serieus genomen worden. Een goede werksfeer is, een plek waar leerlingen zich veilig voelen en zichzelf durven en kunnen zijn.

Een klas managen omvat meer dan lesgeven. Alle activiteiten van een leerkracht zijn gericht op de ontwikkeling en opvoeding van leerlingen. De leerkracht werkt niet alleen aan de academische, maar ook aan de sociaal- en emotionele groei van een leerling. Een kind leert niet alleen lezen, rekenen en schrijven op school, maar ook samenwerken, vriendschappen maken én behouden, de wereld om zich heen ontdekken. De leerkracht doet ertoe in een klas.
In het kort is klassenmanagement alles wat jij doet om het onderwijs in jouw groep te organiseren. Een veilige sfeer creëren en goed onderwijsgeven gaan lukken als het klassenmanagement stevig gefundeerd is. Is het niet op orde, geeft dit onrust in de groep.

Het pakket pedagogisch handelen, geeft de leerkracht tools om het onderwijs vorm te geven op een manier die past bij de visie van de leerkracht en de school. Waar ligt jouw kracht en waar wil je aan werken? Op basis van de vraag of het doel, bespreken wij een traject op maat. Jouw persoonlijke ontwikkeling staat centraal.

Het traject bestaat uit ca. 12 begeleidingsmomenten. Na een kennismakings- en doelengesprek, maken wij een plan voor de begeleiding. Ik kom 8 keer, om de week, in de klas kijken en observeer de persoonlijke ontwikkeling. Na elke observatie bespreken wat er goed ging, maar ook waar jij voor de volgende keer aan wil werken. Na het laatste bezoek evalueren wij het traject. Vind jij het prettig om het traject te verlengen, is dit uiteraard bespreekbaar.

Zicht op ontwikkeling is op alle niveaus in de school nodig en vereist. In het inspectiekader is het een vast onderdeel van beoordeling (OP2).
Elke school volgt de ontwikkeling van leerlingen en waar nodig wordt passende begeleiding en extra ondersteuning geboden. Dit betekent dat de school de data goed moet monitoren en het onderwijs aanpast om zo passend onderwijs te kunnen bieden.
In het inspectiekader worden de referentiekaders rekenen en taal expliciet genoemd. In de praktijk betekent dit dat de leerkracht, de intern begeleider/kwaliteitscoördinator en het management van de school, de data van de methode- en niet methodegebonden toetsen moeten kunnen duiden. Op basis van de duiding worden er doelen opgesteld die in de klas of op individueel niveau worden uitgevoerd.
Data lezen en er betekenis aangeven en omzetten in handelen vraagt ervaring en kennis.

Het pakket Zicht op Ontwikkeling, kan voor leerkrachten, intern begeleiders/kwaliteitscoördinatoren en het management van een school ingekocht worden.

Leerkracht
Voor een leerkracht ligt de focus op het leren zien welke data je in de klas voorhanden hebt en het gebruiken van deze data. Denk aan: dagelijkse observaties, werk van de leerlingen, methode- en niet-methodegebonden toetsen. Hoe lees je data? Duiding geven aan de data en omzetten in werkbare doelen, die je verwerkt in het dag/weekprogramma vraagt oefening en kennis.
Ik daag de leerkracht uit om te ontdekken welke data er gebruikt wordt om passend onderwijs te kunnen bieden aan leerlingen. Aan welke vaardigheden wil jij werken om niet alleen zicht te krijgen op de ontwikkeling van de leerlingen, maar ook om hen te helpen verder te groeien en ontwikkelen?
Het traject Zicht op ontwikkeling voor de leerkracht gaat uit van een traject van 12 begeleidingsmomenten. Deze momenten worden in overleg afgesproken. Na een kennismakings- en doelengesprek, kom ik graag in de klas kijken om een beeld te krijgen van jouw klas. Daarna kijken we naar de data. Wat haal je daaruit? Is er iets wat jij anders wil aanpakken na het analyseren van de data? Je gaat doelen stellen en deze uitvoeren. De laatste twee begeleidingsmomenten plannen we na een periode van ca. 4 weken om te reflecteren en te evalueren. Vind jij het prettig om het traject te verlengen, dan is dit uiteraard bespreekbaar.

Intern begeleider/kwaliteitscoördinator
Voor de intern begeleider/kwaliteitscoördinator ligt de focus op schoolbreed kijken naar data en daar iets van vinden. Kun je advies geven om de opbrengsten naar een hoger level te tillen of te borgen. Hoe lees je harde data én is dit voldoende om goed advies te kunnen geven aan een leerkracht, het schoolteam en directie?
Als intern begeleider of kwaliteitscoördinator analyseer jij de data en maakt een gedetailleerd overzicht op schoolniveau. Jij stelt verbeterpunten op of maakt een plan om de opbrengsten te borgen. Het overzicht bespreek je op verschillende niveaus: met de directie, het managementteam en de leerkracht.
Het traject Zicht op Ontwikkeling voor de intern begeleider/kwaliteitscoördinator kan het hele jaar door gestart worden.  Voor de intern begeleider/kwaliteitscoördinator bied ik een traject van 10 begeleidingsmomenten aan. We starten met een kennismakings- en doelengesprek.
Samen bekijken wij de data en werken aan de vragen die er zijn. Soms is sparren al voldoende om verder te komen, en soms geeft het maken van een werkbaar overzicht al handvatten genoeg om verder te gaan. We onderzoeken de meest passende tool bij de hulpvraag. Na het laatste begeleidingsmoment evalueren wij de begeleiding. Is het doel bereikt? Of vind je het prettig om de begeleiding te verlengen?

Management van de school/directie
Voor de directie en/of met management ligt de focus bij Zicht op Ontwikkeling op schoolniveau. Zicht hebben én houden op ontwikkeling van alle leerlingen in de school vraagt om een goede monitoring en lezen van de gegevens, maar het is meer dan kijken naar de opbrengsten.
De inspectie schrijft in het inspectiekader OP2, dat de school een ononderbroken ontwikkeling en voortgang van de leerlingen waarborgt en oog heeft voor de bevordering van gelijke kansen.  Ook, dat de school de ouders regelmatig informeert over de ontwikkeling én de vorderingen van hun kind.
Het traject Zicht op Ontwikkeling voor management/schoolleiding is een traject op maat. Graag maak ik een afspraak voor een gesprek om kennis te maken en af te stemmen. Besluiten wij om met elkaar te werken, dan bespreken wij de mogelijkheden afgestemd op de wensen.

Dit pakket is bestemd voor de leerkracht met een aantal jaren werkervaring. Je hebt een eigen manier van lesgeven, een goede band met de kinderen, een fijne klas en leuke collega’s. Toch twijfel je aan je eigen kunnen. De praktijk haalt je op sommige vlakken in en je vindt dat jij niet meer de leerkracht bent, die je graag zou willen zijn.

Ik daag je uit kritisch te kijken naar je eigen kunnen en handelen. Samen gaan we onderzoeken waar jij je plezier verloren hebt of waar je vast loopt. We bespreken onderwerpen als klassenmanagement, didactisch- en pedagogisch handelen en de rol als leerkracht in de groep. Jouw persoonlijke ontwikkeling staat centraal.

Het traject Leerkracht duurt, in basis, ca 12 begeleidingsmomenten. Na een kennismaking- en doelengesprek, kom ik graag in de klas kijken om een beeld te krijgen van de groep en jouw rol in de klas. Daarna maken wij een plan op maat. Ik kom 8 keer, om de week, in de klas kijken en observeer de persoonlijke ontwikkeling. Na elke observatie bespreken wij wat er goed ging en waar jij nog aan wil werken. Na het laatste bezoek evalueren wij het traject en sluiten de begeleiding af. Wil je de begeleiding verlengen, dan is dit uiteraard bespreekbaar.

De zij-instromer in het (montessori) basisonderwijs staat al snel zelfstandig voor de klas. Soms werk je samen met een ervaren collega, die je wegwijs maakt in onderwijsland, maar het komt ook voor dat je al snel zelfstandig voor de klas staat. Helaas, is er niet altijd een ervaren collega beschikbaar om je in de klas te begeleiden. Een mooie carrière in het onderwijs, vraagt een goede startbegeleiding.


Pas als je zelfstandig voor de klas staat, ervaar je waar jouw kracht ligt en welke punten je nog verder wil ontwikkelen. Hoe gemotiveerd je ook bent, kennis overdragen, een prettig klassenklimaat creëren, een goed klassenmanagement neerzetten en zicht hebben op ontwikkeling van de leerlingen is een pittige opdracht als startend leerkracht.

Het pakket Zij-instroom, laat zien hoe jij als leerkracht voor de groep staat. Hoe zie jij jezelf als leerkracht? Waar loop jij tegenaan?
Ik daag je uit om te ontdekken waar je sterke- en leerpunten liggen in de rol als leerkracht. Op basis van de vraag, bespreken wij een traject op maat.  Jouw persoonlijke ontwikkeling staat centraal.
Een traject bestaat uit ca. 12 begeleidingsmomenten. Na een kennismakings- en doelengesprek, wij maken een plan voor de begeleiding. Ik kom om de week bij jou in de klas kijken en observeer de persoonlijke ontwikkeling. Na elke observatie bespreken wij wat er goed ging, maar ook waar je de volgende keer aan wil werken. Na het laatste bezoek evalueren wij het traject. Mocht een vervolgtraject gewenst zijn, kunnen we dit uiteraard bespreken.

Leerkrachten en onderwijsondersteunend personeel nemen een rugzak met levenservaring en expertise mee de school in. Met elkaar werk je aan een fijn werkklimaat, je leert met én van elkaar. Samen geef je de visie van de school vorm. Een school is constant in beweging en het personeel beweegt mee. Zij zetten de ontwikkelingen in het onderwijs om naar de dagelijkse praktijk.


Het pakket schoolteam is een traject op maat. Het traject kan op elk moment in het schooljaar gestart worden. Een startgesprek, waarin de begeleidingsvraag besproken wordt, is het uitgangspunt. Op basis van vraagstukken, verbeterpunten of verandertrajecten wordt in goed overleg een pakket samengesteld.

De intern begeleider of kwaliteitscoördinator heeft een sleutelpositie in de school en in het team.
Samen met de teamleden zorgt hij/zij ervoor dat kinderen optimaal tot ontwikkeling komen. De ib’er is (mede) verantwoordelijk voor het opstellen en naleven van het zorgbeleid van de school. Hij/zij houdt zicht op de ontwikkeling van de leerlingen en zorgt, samen met de leerkracht, dat passend onderwijs geboden wordt en dat ouders goed geïnformeerd worden over de ontwikkeling van hun kind.
De ib’er is een vraagbaak voor de leerkracht op allerlei gebieden, die het onderwijs in de klas aangaan. Hij/zij speelt een belangrijke rol bij het vormgeven van het onderwijsprogramma. De doorgaande leerlijn basisvoorwaarden Rekenen en Taal vormgeven is vaak een van de taken.

Het pakket kwaliteitszorg kan ingezet worden om de intern begeleider of kwaliteitscoördinator de tools te aan te reiken die nodig zijn of om mee te denken over het vormgeven van een passende zorgstructuur binnen de visie van de school.  Het traject kan op elk moment van het schooljaar gestart worden. Een startgesprek, waarin de begeleidingsvraag besproken wordt, is het uitgangspunt. Daarna volgen er
10 begeleidingsmomenten en een evaluatiegesprek. Heb je voldoende tools aangereikt gekregen om zelfstandig mee verder te gaan?

Het pakket wordt ook in een Coaching-on-the-job variant aangeboden. Wij bespreken in een startgesprek welke begeleiding passend is bij de vraag of vragen die er zijn.

Een school gonst van de activiteiten en is altijd in beweging. De leerkrachten werken in de groepen aan goed onderwijs, een fijn groepsklimaat
en nog veel meer. Buiten de klas werken mensen om het onderwijs in de klassen, zo goed mogelijk vorm te kunnen geven. De doorgaande lijn te waarborgen, de kwaliteit te monitoren en een prettig schoolklimaat neer te zetten. Al met al een groot pakket aan werkzaamheden buiten de klas. Het managementteam heeft een grote verantwoordelijkheid. De ontwikkelingen in het onderwijs gaan snel. Een school moet hier snel op inspelen en naar handelen.

Pakket managementteam/directie is een traject op maat. Op basis van een hulpvraag gaan we met elkaar in gesprek om samen te werken naar een oplossing voor het vraagstuk of probleem. De focus ligt op oplossingsgericht denken in te zetten om de doelen te bereiken.

Kwaliteitszorg
Voor een periode van maximaal 12 weken, 2 dagen per week, kan ik interim werkzaamheden op het gebied van kwaliteitszorg uitvoeren.
In geval van ziekte van de intern begeleider/kwaliteitszorgcoördinator of managementteam, kan tijdelijke hulp gewenst zijn om de cyclus van kwaliteit en doorlopende ontwikkellijnen niet te onderbreken.

Management
Voor een periode van maximaal 20 weken, 2 dagen per week, ben ik beschikbaar om als interim tijdelijk mee te werken in het management van de school. Bij afwezigheid van het management/schoolleiding kan ik hulp bieden om de dagelijkse gang van zaken op de werkvloer te begeleiden.

Heb je tijdelijk ondersteuning nodig op het gebied van kwaliteitszorg of management? Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Een audit op school is altijd spannend. Een audit heeft een waarderend karakter, maar voor een team voelt dit niet altijd zo. Een audit heeft als doel de onderwijskwaliteit te waarborgen en te verbeteren.  Een audit is waardevol, het auditteam vertelt wat er goed gaat en geeft tips voor verbeterpunten.
Voor de audit op school plaatsvindt, levert de school een aantal documenten aan bij het auditteam. Het team en de schoolleiding kijken kritisch naar het eigen handelen. Elke school heeft sterke- en ontwikkelpunten én in elke school ontstaan er blinde vlekken voor onderdelen in de voorbereide omgeving of het programma. In de periode voor een audit kan het prettig zijn als er iemand, van buiten de organisatie, kritisch meekijkt.

Het traject 0-meting start met een gesprek om kennis te maken en af te stemmen. De 0-meting wordt uitgevoerd, op basis van de (concept) documenten die zijn ingevuld of op basis van de doelen die zijn gesteld in het startgesprek. Na de 0-meting worden de bevindingen besproken. De school kan op basis van de bevinden beslissen of er aanpassingen nodig zijn. Belangrijk om te weten is, de 0-meting is géén audit, het is meekijken en denken op gelijkwaardig niveau.